logo

Vera Chistiakova- masterclass de pian

Vineri, 20 octombrie 2017, la Colegiul National de Arta “Ion Vidu” din Timisoara a avut loc masterclass de pian sustinut de pianista Vera Chistiakova (Rusia). La eveniment au participat elevi de la CNA “Ion Vidu” din Timisoara- Denisa Tirlea, clasa a IX-a prof. Roxana Maniu, Ana Maria Carabenciov, clasa a IX-a, prof. Lucia Parvanescu, Daniel Marinau, clasa XI-a, prof. Lucia Parvanescu, David Molnar, clasa a XII-a, prof. Aida Gelati, Leonard Mihale, clasa a VII-a, prof. Aida Gelati, Alice Poenariu, clasa a VII-a, prof. Elena Samoila, Daniel Prichici, clasa  VI-a, prof.dr. Elena Popa, Liceul de Arta “Sabin Dragoi” din Arad -Alexei Ormanji, clasa a IV-a, prof. Alina Viliga si Scoala de gimnaziala de muzica  “Filaret Barbu” din Lugoj- Ilinca Pfeifer- clasa a VI-a, prof. Constantin Tufan Stan si Eusebiu Florea, clasa a VII-a, prof. Andreea Florea.

Acest masterclass a fost posibil datorita prof. Elena Petrenco de la CNA Dinu Lipatti din Bucuresti, care ne-a ajutat cu crearea legaturii cu pianista Vera Chistiakova cat si cu traducerea rusa-romana la masterclass.

Vera Chisteakova( Kameneva) este sefa proiectului international pe internet ” Scoala inovatoare de arta interpretativa”. Pianista ocupa functia de consultant la Fundatia caritabila intrenationala “Vladimir Spivakov” . Este membra a Comisiei de Certificare a Ministerului Culturii din Rusia ( 2011-2012). Este membra a jurului la diferite concursuri internationale. Din 2016 este profesor de pian special la Scoala de muzica Sostakovici. Este laureata a concursurilor Maria Callas ( Atena, Premiul II, 1998), Cita di Cantu ( Italia, Premiul I, 2000), Sydney(Australia, Premiul V, 2000). A absolvit Conservatorul din Moscova.

La masterclass-ul sustinut la CNA Ion Vidu, Vera Chistiakova a pus accentul pe  constientizarea posturii corpului la pian, pe folosirea greutatii corpului in mod cat mai natural posibil, pe dezvoltarea musculaturii degetelor astfel incat sa ajungem la un cantat la pian cat mai eficient cu efort fizic cat mai putin posibil.  Pianista ne-a prezentat un set de exercitii care sa ajute elevii de toate varstele sa atinga o performanta tehnica foarte buna si o stare de relaxare cat mai mare in timpul cantatului.

Un alt subiect interesant a fost relaxarea inainte de a canta in public, cu ajutorul unor exercitii de eliberare a stresului inspirate din antrenamentele facute la statiile spatiale, precum si la sportivi.

Un al treilea subiect atins a fost constientizarea vibratiei sunetului- pornind de la sunetul produs de instrument pana la interiorizarea interpretului.

Videoclipurile urmatoare va prezinta aceste exercitii -asa cum au fost predate in cadrul cursului.

In acest video sunt prezentate exercitiile de relaxare inainte de cantatul in public.

 

In urmatorul video sunt prezentate exercitii pentru tehnica pianistica (intarirea degetelor)

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *