logo

Imaginea unui mic artist

lorandquest, fotograftimisoara, fotostudio, studiofoto, lorandszazi, portret, fotograf

Ne aflam in era vizualului, in care imaginea domina, poate, mai mult ca niciodata. Faptul ca “prima impresie conteaza” si e determinata, cel putin 80%, de impactul vizual, e un fapt vechi de cand lumea. Intrebarea este: cum construiesti astazi aceasta imagine si de cand ar trebui sa incepi?

Daca ne uitam in lumea artistica romaneasca – sectorul muzicii clasice, la promovarea imaginii, vom observa un paradox: o preocupare extrem de scazuta pentru asa ceva. Daca la artistii maturi sa zicem ca e de inteles, cel putin intr-o oarecare masura, intrebarea este: ce facem cu copiii, cu tinerii? Este nevoie de o educatie in directia asta sau la ei vine de la sine?

Scurta analiza a situatiei in domeniul muzicii clasice – pian, in anul 2019.

Am dat un search pe google sa vad ce informatii gasesc despre pianistii consacrati din Romania. Cei care au trait si traiesc in Romania si sunt undeva la varsta de peste 40 de ani, nu au pagina web. Niciunul! Foarte putini dintre ei poate au o pagina business pe facebook. Conturi personale de facebook au majoritatea (dar nu toti).

In ceea ce ii priveste pe profesori – cei care formeaza elitele artistice, situatia este si mai dramatica. Cei mai buni profesori sunt aproape inexistenti in spatiul virtual. Cu putin noroc, poate gasesti numele lor in articole din presa sau profil personal de facebook ( in cel mai fericit caz). Pe site-urile facultatilor gasesti prezentari individuale ale profesorilor (poze de profil mai mult sau mai putin profesionale si CV), in schimb pe site-urile liceelor nu exista nimic asemanator ci doar liste cu nume sau documente tip pdf. In Romania inca exista conceptul ca “munca si rezultatele te recomanda si nu o prezentare pe internet”, lucru partial adevarat. Nivelul calitativ va conta totdeauna (sau cel putin sper) si va fi un factor decisiv. Dar intre un artist exceptional care nu exista in spatiul virtual si, implicit, lumea nu prea are acces la el, si unul, tot exceptional, care este prezent in mediul online si toata lumea “se loveste” de el constant, oare cine va avea de castigat?

Lucrurile stau diferit, daca ne uitam la tinerii artisti, cu o medie de varsta intre 20-40 de ani, in special la cei care au o experienta internationala. Majoritatea au site web, pagini pe facebook, se vede o preocupare pentru promovarea imaginii. Mai mult decat atat, unii dintre ei stiu sa si vanda foarte bine imaginea lor. (exemple ar fi Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Horia Mihail etc.).

Cum construim imaginea micilor artisti in spatiul virtual?

  1. Atata timp cat copiii sunt minori, parintii ar trebui sa fie cei care gestioneaza si monitorizeaza permanent paginile micilor artisti.
  2. In cazul copiilor care fac performanta de la varsta frageda (6-7 ani) la nivel intensiv, cu cat se incepe mai repede constructia unui profil profesionist, cu atat va fi mai bine si mai usor de gestionat pe viitor.
  3. Pentru inceput sunt suficiente un CV, un cont de youtube unde se pot pune inregistrarile cele mai bune si o pagina business de facebook. Toate acestea sunt gratuite. Cand activitatea devine deja foarte bogata, iar mizele cresc, se recomanda si un site personal.

Ce continut promovam?

Daca vrem sa fim vazuti ca artisti profesionisti, elementele cu care ne construim imaginea trebuie sa fie de cea mai buna calitate posibila.

Ce punem pe youtube?

Video-ul este cartea de vizita a interpretului!

Pe youtube vom pune cele mai bune inregistrari (cele despre care credem ca ne reprezinta cel mai bine) si, deloc de neglijat, facute la o calitate tehnica foarte buna. In prezent, se pot realiza inregistrari foarte bune calitativ cu telefonul mobil. Trebuie, insa, avut grija la pozitionarea telefonului, astfel incat sa nu fie miscata imaginea (folosirea trepiedului, nu tinut in mana), sa fie setat pe format landscape (orizontal, nu vertical), sa fie bine incadrat subiectul.

In ultima vreme au devenit foarte populare concursurile online. Avantajele lor sunt accesibilitatea (costuri scazute, economie de timp- nu trebuie sa te deplasezi in cealalta parte a planetei pentru a participa la un concurs international, competitie variata), posibilitatea de a trimite “cea mai buna versiune a ta” in concurs si expunerea la un public mult mai mare comparativ cu o competitie desfasurata live, din care poate rezulta o promovare foarte buna. In regulamentul acestor competitii sunt specificate detaliile legate de calitatea inregistrarilor si cum trebuie facute. Conditiile sunt, in general, destul de permisive, astfel ca poti sa trimiti o inregistrare ultra profesionala sau una mai slaba calitativ. Recomandat in astfel de situatii ar fi sa ne apropriem cat mai mult de nivelul maxim calitativ la care avem acces. In cazul nostru, cel mai important aspect este cel legat de sunet. Telefoanele mobile si camerele foto nu au microfoane performante. Tendinta lor este de a neutraliza contrastele sonore, ori pe noi, fix aceste diferente, contraste, ne intereseaza cel mai mult. Din acest motiv este recomandat sa se inregistreze sunetul cu un microfon extern care poate capta cat mai fidel sunetul instrumentului.

Ce punem pe pagina de facebook?

Pagina de facebook este principalul mijloc de promovare prin care ceilalti afla despre noi. Fotografia de profil trebuie sa fie una profesional realizata, de preferat intr-un studio foto. De ce in studio? In studio toate elementele sunt controlate: fundal, lumina, nu apar elemente “surpriza”. Un alt detaliu, care, in unele situatii conteaza, este impactul vizual la dimensiuni mici. Daca ai o poza tip portret de studio, ea va arata bine oriunde va fi folosita, pe cand una in care jumatate din poza e pianul, iar tu esti in spatele lui, nu te va avantaja la o vizualizare la dimensiuni mici. Sunt ok si pozele realizate pe scena, la pian, de exemplu, daca fundalul este unul curat – fara alte elemente in cadru, pereti colorati sau decorati etc (de obicei e greu de gasit). Pentru o fotografie de profil de calitate avem nevoie de cateva elemente: imbracaminte eleganta, parul aranjat, machiaj optional (la adolescente) si poate, cel mai important, atitudinea potrivita.

Pe pagina de facebook pot fi puse video-uri, informatii legate de activitatea noastra, fotografii de la evenimente la care luam parte, orice ne reprezinta ca artisti profesionisti. Pe o pagina business nu isi au locul postari din viata personala (catei, pisici, ca am fost la mall, selfie uri in baie sau altele de genul).

De ce avem nevoie de CV de la varsta frageda?

Orice artist care a acumulat deja o minima experienta, indiferent de varsta, trebuie sa aiba pregatit un CV (format european de preferat) si o prezentare facuta in limba romana si limba engleza. Cu cat le faci mai din timp si le actualizezi periodic, cu atat iti va fi mai simplu in viitor (cand se acumuleaza multe informatii si nu mai stii exact date, locatii etc).

In prezent, majoritatea evenimentelor ofera descrieri destul de detaliate despre artisti (fie ca sunt evenimente pe facebook, concursuri online-unele au profiluri cu poza si biografie, programe de sala pentru concerte.

O alta situatie in care ai nevoie de CV si poze este cea in care vrei sa aplici pentru burse, sponsorizari, cursuri de masterclass sau alte situatii in care dai un concurs pentru a participa la ceva important in cariera ta de artist. In situatia asta, imaginea ta s-ar putea sa conteze mai mult decat de obicei si sa faca diferenta la modul cel mai pragmatic posibil: obtii sau nu sprijin financiar, de exemplu.

Cum educam copiii, micii artisti?

Implicati-i pe copii in mod activ in construirea imaginii lor! Chiar daca au 8-9 ani, faceti CV-ul si celelalte elemente impreuna. Puteti chiar sa ii puneti pe ei sa scrie. Rememorati la fiecare activitate trecuta in CV -cum ati ajuns la ea (de mult a muncit, care au fost momentele dificile si cum ati trecut peste ele etc.). Chiar daca va dura considerabil mai mult, aveti foarte multe de castigat pe termen lung:

  1. copilul devine constient de valoarea lui si de faptul ca reusitele sale sunt importante. Increderea in sine va creste considerabil.
  2. copilul invata ce informatii sunt importante si cum sa le structureze, invata ce il va ajuta pe viitor sa obtina lucruri importante (ex. sa stie mai multe limbi straine)
  3. copilul invata sa foloseasca tehnologia in mod practic si util (nu doar pentru distractie)

Copiii folosesc tehnologia de la 2 ani, deja. La 6-7 ani stiu sa faca poze cu telefonul, uneori poate stiu chiar mai multe decat parintii lor despre cum se folosesc telefonul, tableta, diferite programe etc. Ce nu stiu ei, inca, este sa faca diferenta intre ceva de calitate si kitch. Deci educatia lor trebuie sa porneasca de la dezvoltarea gustului estetic. Parintii au un rol extrem de important in stabilirea unor modele pentru copii. In primul rand, ei sunt primele modele cu care copilul se intalneste zi de zi. Apoi, ei pot face o selectie a informatiilor la care are acces copilul, stabilind un areal din care copilul isi poate alege ce il atrage mai mult. Exemplu: ai un copil care studiaza pianul. Poti sa ii arati pianisti celebri si sa pui accentul pe felul cum se comporta pe scena, cum se imbraca, cum vorbesc in interviuri (poti face comparatii de genul Richter, Gilels, Rahmaninov, Matsuev, Trifonov, Lang Lang si altii mai tineri chiar). Apoi poti sa ii arati contraexemple (se gasesc destule pe net), si analizati impreuna, cum e mai bine sau mai frumos.

Cateva exemple despre cum arata un profil artistic al unui copil:

Educatia gustului estetic este una dificila, complexa si cu bataie lunga. Cu cat copilul creste si petrece din ce in ce mai mult timp in cercuri de prieteni, colegi de gradinita, scoala, diferite anturaje, cu atat devine mai greu pentru parinti sa se faca ascultati. Cu cat comunicarea intre acestia si copii este mai deschisa si consecventa, cu atat cresc sansele ca viitorul artist adult sa aiba un fundament solid care sa il ajute sa ia decizii inspirate.

O alta metoda de a educa gustul estetic al micului artist este pregatirea speciala pentru aparitia pe scena. Indiferent ca vorbim de o simpla auditie la scoala (unde poate sunt trei oameni in sala) sau de o competitie internationala sau un concert la filarmonica, tinuta trebuie sa fie adecvata scenei, adica eleganta. Mai multe detalii despre cum ne imbracam, in functie de unde trebuie sa cantam, puteti vedea in articolul Cum ne imbracam pe scena? . Ce este important – formarea unei atitudini speciale vizavi de prezenta pe scena. Aceasta atitudine presupune un respect fata de actul artistic, fata de public, o responsabilitate fata de cei pentru care ne aflam acolo si, cel mai important, constientizarea faptului ca noi mergem pe scena pentru a oferi celor din sala o experienta extraordinara, legata direct de frumos in toate formele lui, o experienta care sa ii faca fericiti pe ceilalti, sa plece cu zambetul pe buze de la concert. Noi, ca artisti profesionisti, trebuie sa fim atenti la toate detaliile: in afara de pregatirea serioasa a muzicii, trebuie sa tinem cont de cum aratam, cum pasim pe scena, cum salutam publicului, ce ii transmitem prin limbajul corpului.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *