logo

Hiromi Uehara- un maestru spiritual deghizat in pianist

Hiromi Uehara este o tanara pianista de jazz nascuta in Japonia, celebra deja in toata lumea. La inceput mi-a atras atentia prin nivelul tehnic pianistic iesit din comun, apoi prin uluitoarea creativitate si spontaneietate precum si prin liberatatea totala de exprimare pe scena. Toate acestea doar prin intermediul inregistrarilor de pe Youtube. Apoi, ascultand interviurile ei, m-a captivat prin ideile si intentiile ei aflate in spatele muzicii. Insa toate acestea au palit in fata reprezentatiei LIVE. La data de 10.11.2o12 Hiromi Uehara a sustinut un recital la Sala Radio din Bucuresti.  A fost insotita de Anthony Jackson si  Simon Phillips. Primele acorduri ale pianului, in registrul grav, au avut efectul conectarii la o sursa de curent, la modul cel mai propriu si fizic cu putinta. Fiecare celula a corpului a fost activata instant, asa cum ai aprinde un candelabru cu 1000 de becuri. Apoi forta si incarcatura sunetelor m-au tinut conectata intreg concertul,  continuu. Intreaga sala era hipnotizata de muzica lui Hiromi. Daca aruncai o privire asupra salii, se putea observa foarte usor o dinamica generala in care erau angrenati cei peste 1000 de spectatori, in ritmul muzicii de pe scena. Pentru prima data am simtit constient tipul de energie aflat in spatele sunetelor si jocul Yin-Yang al acesteia.

Hiromi spunea intr-un interviu ca pentru ea muzica este o cale de comunicare de la inima la inima intre ea si oamenii care o asculta. “Vreau sa capturez vocea interioara a oamenilor, vocea reala. Uneori o simti cu adevarat, dar nu o exprimi cu adevarat..O pastrezi in interiorul tau. Vreau sa capturez aceasta voce si sa o scot la iveala pentru oameni si sa o exprim prin muzica.”  din interviul dat la Senso tv, in 2011, in cadrul festivalului de jazz de la Garana.

“Cand treci prin filtrul muzicii, toate emotiile devin pozitive, chiar si cele negative. Muzica purifica totul”

“Care este magia muzicii? sa te conectezi intr-o secunda cu oameni pe care nu ii cunosti”

Aceste cateva idei clarifica “stiintific”vorbind, intentiile din spatele muzicii. Ascultand-o vorbind despre muzica ei, se poate spune foarte bine ca asculti un maestru spiritual din Estul indepartat, vorbind despre viata, energia ei, comunicarea subtila (care nu tine de minte si ratiune), alchimia emotiilor si rolul muzicii in aceasta alchimie.

 


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *