Proiectul ECO VIBES constă într-un recital de pian prezentat inovativ într-o scenografie multimedia imersivă, în care publicul se află, în mod virtual, în mijlocul fenomenelor naturale cauzate de schimbarile climatice. Invitați în acest proiect sunt compozitorul și bandoneonistul Simone Tolomeo (Franța) și Psihodrom ( interactive visuals).
Structura programului este gândită într-o formă piramidală inversată; lucrarea ”Three passions for our tortured planet” scrisă de compozitorul american Brian Field reprezintă macrocosmosul, ca formă de reprezentare a dimensiunii catastrofale a efectelor produse de schimbările climatice asupra întregii planete. Cea de-a doua lucrare din program, Sonatina pentru pian solo op. 4 de Simone Tolomeo face tranziția către microcrosmos, aducându-ne în zona urbană, umană, cu o varietate mare de trăiri și provocări, ce se relevă în detaliu, în lucrările miniaturale care vor încheia programul- Hevrin Khalaf compusa tot de Simone Tolomeo și Adios, Nonino compusă de A. Piazzolla. Ultimele lucrări sunt tango-uri argentiniene care ilustrează sonor probleme umane complexe ce țin de libertatea individului și moarte.
Tema centrală a proiectului ECO VIBES se axează pe ideea de trezire a conștiinței publicului în ceea ce privește raportul om – natură, societate, cultură. Lucrările propuse au ca punct comun mixarea unor elemente extrem de diferite, care converg către același lucru: nu putem trăi separați, iar acțiunile noastre influențează mediul și oamenii din jurul nostru. Având în vedere conținutul programatic al lucrărilor, abordarea unor tehnici noi de punere în scenă, devine firească și de dorit. Utilizarea proiecțiilor video și a elementelor ambientale, cu rolul de a amplifica senzațiile și imaginile generate de muzică, creează un impact mai puternic asupra publicului, față de recitalul în formă tradițională, datorită receptorilor diferiți implicați în percepția actului artistic. Organizarea unui cadru care să amplifice impactul mesajului prin elemente vizuale (proiecții video), senzoriale, transformă concertul de muzică clasică într-un spectacol multimedia.
În prima lucrare, scrisă de Brian Field, ideea centrală este legată impactul omului asupra mediului. Această lucrare de aproximativ 15 minute este un manifest pentru grija față de mediu. Deși are doar un an de când a fost lansată, ea se constituie într-un proiect internațional care ia amploare cu rapiditate. Proiectul s-a numit inițial Three prayers for our feverish planet. Ulterior, compozitorul i-a schimbat titlul în Three passions for our tortured planet pentru a sugera mai puternic dramatismul temei lui. Proiectul implică pianiști din toată lumea, care interpretează lucrarea în cele mai diverse contexte, de la înregistrări făcute acasă, la concerte pe scene importante. Dorința autorului este de a implica cât mai mulți oameni, pentru a avea o putere mai mare de a produce schimbări în conștiința colectivă. Dorința mea este, pe de o parte, de a transmite mesajul autorului, la care subscriu în totalitate, iar pe de altă parte, de a promova Timișoara, la nivel internațional, prin implicarea în acest proiect. Arhitectura spectacolului, așa cum este gândită în acest proiect, reprezintă ceva original în cadrul proiectului global.
Prima parte, Fire, pornește de la un sunet, care sugerează o scânteie aparent nevinovată și ajunge, destul de rapid, la un climax care face trimitere la incendiile de proporții, din ce în ce mai frecvente, peste tot.
Cea de-a doua piesă, Glaciers, din punct de vedere muzical, corespunde unei părți lente dintr-un concert sau sonată. Sonoritățile disonante, dispuse în registre îndepărtate unele de altele, în valori lungi, sugerează atmosfera statică, glaciară. Spre finalul părții, arpegiatele ce traversează claviatura din registrul mediu spre cel grav, sugerează topirea ghețarilor și fracturile lor, cu un puternic impact sonor.
Cea de-a treia parte, Winds, sugerează ipostazele vântului, de la adierile cele mai fine și nevinovate până la tornade. Compozitorul folosește sonorități de factură impresionistă, și de muzică de film, pentru a crea filmul sonor. De remarcat faptul că toate piesele au un final care pare să închidă cercul, ceea ce creează senzația de ”loop” și cumva pare să amintească faptul că natura, indiferent de cât de mult o lovesc acțiunile oamenilor, va rezista în timp și direcția este una pozitivă, luminoasă.
A doua lucrare, Sonatina pentru pian solo op. 4, scrisă de compozitorul italian Simone Tolomeo, îmbină trei linii diferite: scriitură cu influențe bartokiene, sonorități de bandoneon și elemente cu caracter din folclorul argentinian. Compozitorul reușește să îmbine aceste elemente într-un fel organic, care, de altfel, îl caracterizează și pe el ca om: instruit în sistemul muzical european, în compoziție și pian (Italia), activează ca bandoneonist în lumea tango-ului argentinian, atât pe scenele main stream cât și în zona underground, experimentând constant (a trăit mulți ani la Buenos Aires). Sonatina pentru pian stă sub semnul universalității ethosului ancestral, din care s-au desprins culturile în diferite colțuri ale lumii. Poliritmiile pot duce cu gândul la improvizații de jazz sau la muzica clasică din secolul XX (Stravinski, Bartok), iar partea finală pare a fi o muzică scrisă pentru bandoneon și acompaniament de djembe. Metrica asimetrică ce reiese din modul cum sunt organizate articulațiile motivelor, face ca scriitura să fie una complexă, care cere un nivel ridicat de virtuozitate din partea pianistului.
Hevrin Khalaf este un tango argentinian compus ca tribut pentru Hevrin Khalaf- o tânără femeie din Siria care a fost activ implicată social și politic în eliberarea și dezvoltarea țării ei. Ea a fost ucisă, în mod brutal, de către o grupare extremistă, în anul 2019. Prin această lucrare, compozitorul dorește să ii aducă un omagiu și să ducă mai departe eforturile ei pentru o lume mai bună.
Adios, Nonino de Astor Piazzolla este un tango argentinian scris în amintirea tatălui compozitorului. O lucrare de doar câteva minute poate releva un întreg cosmos al trăirilor emoționale legate de viață și de moarte.
Biletele vândute la acest concert reprezintă, în fapt, adopția unui copac pe care îl vom planta cu ajutorul prietenilor de la organizația Proiecte libere, ducând mai departe acest eveniment-manifest spre o acțiune concretă de creștere a calității mediului înconjurător.
Proiectul realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie! acordată de municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, în cadrul programului cultural național “Timișoara- Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”
Proiectul este realizat în colaborare cu Jazzupdates, Escape Underground, Calabria Entertainment, Soundcreation, Centrul de proiecte Timisoara, Promograma, Carturesti.