“Muzica este calea prin care invizibilul devine vizibil, iar vizibilul are șansa să-și transceandă condiția. Arta, și muzica in special, este mijlocul prin care ne vindecăm, prin care găsim echilibru, prin care putem comunica și, în același timp, putem experimenta viața la cel mai inalt nivel al ființei noastre.”
Elena Popa este un muzician cu o vastă experiență artistică dobândită din diversitatea situațiilor în care a activat atât ca muzician cât și ca profesor. Născută la Craiova în anul 1980, Elena Popa a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, în același timp cu lecțiile de balet. După trei ani de studiat intensiv ambele arte, pianul a câștigat exclusivitatea și micuța pianistă a pornit pe drumul performanței, care continuă și astăzi.
Elena Popa a absolvit Liceul de Artă ”Marin Sorescu” din Craiova, la clasa distinsei profesoare Mariana Ilie. Este licențiată a Universității Naționale de Muzică din București, unde a lucrat cu prof. dr. Dana Borșan, conf. univ. dr. Sorin Dogariu și prof. asoc. Andrei Deleanu. Studiile masterale le-a absolvit la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat cu prof. univ. dr. Daniel Goiți și conf. Univ.dr. Csiky Boldiszar. Parcursul academic s-a încheiat în anul 2016 odată cu obținerea titlului de Doctor in muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. dr. Dana Borșan.
Preocuparea permanentă pentru dezvoltarea muzicală s-a materializat prin participarea la numeroase masterclass-uri cu nume sonore din lumea muzicală internațională: Gabriel Amiraș (Germania), Michael Ratz (Anglia), Michael Roll (Anglia), Tamara Smolyar (Australia), Werner Bahro (Germania), Viniciu Moroianu (România). În anul 2010 a participat la Școala de Vară organizată de Conservatorul de Muzică ”P.I. Ceaikovski” de la Moscova, unde a lucrat cu șeful departamentului de pian, Yuri Slesarev.
Încă din perioada anilor de școală, Elena Popa a avut o activitate solistică intensă, din care se remarcă debutul cu Orchestra Filarmonicii ”Oltenia”, la vârsta de 17 ani, când a interpretat Concertul pentru pian și orchestră nr.1 de F. Mendelssohn-Bartholdy, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub. Un an mai târziu, a susținut un recital solo pe scena aceleiași filarmonici. În anul 2007 a debutat cu recital solo la sala mică a Ateneului Român din București. Tot în același an, a fost invitată să susțină recital în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, acesta fiind transmis live de către Televiziunea Română. De-a lungul timpului, a susținut recitaluri pe scene din București, Timișoara, Tg. Jiu, Baia-Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești. În anul 2012 a interpretat Rapsodia pe o temă de Paganini de S. Rahmaninov, alături de orchestra Filarmonicii ” Oltenia” din Craiova, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub. In anul 2019 a avut un recital solo în cadrul proiectului Retracing Bartok, organizat de Asociația JazzUpdates și transmis de Radio Timișoara.
Elena Popa este, totodată, pasionată de muzica de cameră, recitalurile realizate împreună cu alți muzicieni fiind o constantă în ultimii 15 ani. Dintre cele mai importante, se remarcă recitalurile susținute cu violonistul Tudor Diaconescu, in anul 2009, la Muzeul Național G. Enescu din București, la Palatul Șuțu, la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov. Împreună cu pianista Dianna Vasiu a susținut o serie de recitaluri de pian la patru mâini, in anii 2010 în București și Timișoara (Zilele academice ale Timișoarei) și în 2017 la Institutul Balassi din București, la Muzeul de Istorie din Deva, la Teatrul municipal ”Traian Grozăvescu” din Lugoj și pe alte scene din Timișoara. În 2022, a realizat la Timișoara un concert de două piane împreună cu pianista Ramona Crina, pe scena Liceului de Artă ”Ion Vidu”. Spectacolul a constituit o noutate în viața culturală timișoreană, prin faptul că, muzica a fost dublată de dans, cu implicarea balerinilor Alina Mihai și Alin Radu, precum și a dansatorilor de tango argentinian Bianca Lăudăcescu, Ioana Cazan, Silviu Gușat și Alex Miron de la Școala de tango argentinian „Malena”.
În paralel cu activitatea solistică, Elena Popa și-a construit o carieră pedagogică de succes, începută în anul 2004 la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti” din București și continuată din 2016 la Liceul de Artă ”Ion Vidu” din Timișoara. Elevii ei au fost laureați la numeroase competiții naționale și internaționale, palmaresul cuprinzând peste 100 de premii, precum și admiși la universități de muzică din țară. Dintre cele mai recente, se remarcă eleva Maria Pîrvulescu, care a câștigat Trofeul de Cristal ( Marele premiul) la Concursul Internațional ”Clara Peia” și Premiul I la Concursul Internațional ”Sabin Păutza” pe lângă alte 8 premii obținute la concursuri internaționale, doar în ultimul an școlar. De asemenea, elevii au fost prezenți pe scene importante cum ar fi în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, pe scena filarmonicii Banatul din Timișoara, la Muzeul Național ”George Enescu”, la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia etc.