logo

Cum ne imbracam pe scena?

Sa fii artist pe scena nu-i un lucru simplu. Cand esti in fata publicului nu mai esti un simplu om, obisnuit, care se pierde in multime. Esti in centrul atentiei, devii un model pentru ceilalti, un ideal, intri intr-un rol pe care trebuie sa il joci complet. Sa fii pianist nu se reduce doar la a interpreta perfect partitura pregatita.  Inseamna sa stii sa mergi elegant, sa stii sa zambesti publicului (indiferent de starea ta interioara), sa stii sa vorbesti in public (nu de putine ori trebuie sa spui cateva cuvinte sau sa te prezinti), sa stii cum sa te imbraci, sa-ti educi gusturile vestimentare.

Reguli generale:

  1. Tineti cont de tipul de eveniment la care participati. Este concert cu orchestra, recital solo sau cameral, pe o scena mai importanta sau mai putin importanta, este masterclass sau examen etc
  2. Ora la care are loc evenimentul. De ex., daca este un recital la pranz, nu o sa va imbracati in tinuta de seara.
  3. Nu incercati sa fiti altceva decat voi insiva. Alegeti haine adecvate varstei voastre, (nu imitati vestimentatia in care se imbraca parintii vostri, de exemplu)  potrivite fizicului vostru, care sa va puna in valoare cat sunteti pe scena. Fiti voi insiva!
  4. Pentru fete- alegeti cu grija tipul de machiaj folosit. Daca avem o sala mica, unde suntem aproape de public, nu e necesar sa facem un machiaj foarte puternic, exagerat. Daca suntem pe o scena mare, departe de public, atunci machiajul va fi amplificat.

In cazul baietilor, cand vorbim de cum trebuie sa se imbrace, lucrurile sunt semnificativ mai simple decat in cazul fetelor.

1.  Pantaloni eleganti- culoare inchisa, preferabil si nu din material tip jeans (sa nu uitam ca blugii la origini au fost un fel de salopete pentru cowboy, nicidecum ceva care se purta in saloane, la concerte sau receptii).

2. Camasa alba sau alta culoare, preferabil nu culori stridente sau cu modele foarte incarcate. De multe ori o tinuta simpla creaza o impresie mult mai placuta.

3. Frac, smoking sau sacou. Daca este un concert cu orchestra sau pe o scena foarte importanta se recomanda frac (cel mai inalt nivel de eleganta la barbati) sau haina de costum sau smoking.

4. Pantofi- eleganti, fini, de tipul celor care se poarta de obicei la costum (cand mergeti la petreceri -nunti, botezuri, receptii).  NU  bocanci, cizme, tenisi, adidasi, pantofi de strada cu care mergeti la piata sau la scoala, zilnic.

5. Papion sau cravata- optional, dau o nota mai rafinata tinutei. Recomandat, dar nu obligatoriu.

In video-ul de mai jos aveti un exemplu de tinuta clasica pentru concert.

In cazul in care participati la masterclass-uri, recomand o tinuta de tip smart casual (pe scurt, asta inseamna elegant dar cu haine de zi, nu frac/costum/smoking). Asta poate insemna pantaloni+camasa/tricou simplu+pulover/sacou+pantofi  de zi. NU blugi rupti, adidasi, trening, tricouri cu tot felul de mesaje, culori tipatoare etc.

In cazul in care participati la examene de instrument, recomand tot o tinuta de tip smart casual, cat mai simpla si eleganta. Printr-o tinuta eleganta aratati respect celor care va asculta si va evalueaza si momentului in sine.

In cazul auditiilor catedrei-cand copiii vin direct de la orele de scoala, recomand parintilor sa tina cont de faptul ca cei mici vor urca pe scena si vor fi artisti si sa respecte regulile de mai sus. Se poate pune tinuta de scena la pachet si copiii sa se schimbe la scoala. Acest ritual trebuie insuflat de cand sunt mici. Sa fii pe scena e un moment special, care trebuie tratat cu respect si cu mai multa atentie, de fiecare data cand exista o astfel de ocazie.

In cazul fetelor, situatia este mult mai complexa si cu optiuni diverse. In linii mari, si in cazul artistelor regulile de baza sunt aceleasi: trebuie sa tinem cont de tipul de eveniment si sa incercam sa ne punem in valoare cat mai bine.

In cazul concertelor pe scene importante (fie concert cu orchestra, fie recital solo, de exemplu la o filarmonica sau intr-o sala mare) recomand tinuta de seara, eleganta (concertele astea de obicei sunt seara).

In cazul concertelor camerale (unde nu sunteti doar voi in centrul atentiei) recomand o tinuta eleganta simpla. Exemplu: rochie neagra lunga sau alegeti impreuna cu partenerii o varianta care sa dea bine ca ansamblu. ( publicul va vede ca un ansamblu, nu individual)

In cazul masterclass-urilor si al examenelor- alegeti o tinuta smart casual (evenimentele astea se desfasoara ziua, de obicei)- poate fi o fusta eleganta sau pantaloni (nu blugi), cu bluza sau camasa. Nu colanti, pantaloni de piele sau imitatii.

In ceea ce priveste incaltamintea: pentru pianiste- balerinii sunt varianta cea mai comoda si mai putin problematica. Pantofii cu toc sunt ok, dar pot fi foarte obositori si stresanti ( nu ai suficient echilibru si incurca la punerea pedalei). Nu recomand bocanci, pantofi cu aspect greoi, cizme grosolane, tenisi ( chiar daca au sclipici si fundite “elegante” ), adidasi. 

Cand incerc sa definesc hainele ca fiind elegante – tin cont de tipul de material din care sunt facute (daca imi da senzatie de finete, rafinament, delicatete), de model/design, felul cum sta pe cel care le poarta.

In concluzie, cand urcati pe scena: Straluciti! Iesiti din cotidian prin eleganta, rafinament, bun-gust cultivat! 

One thought on “Cum ne imbracam pe scena?”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *