logo

Cum alegem forma de educatie muzicala cea mai potrivita pentru copilul nostru talentat?

Aveti un copil care canta toata ziua prin casa? Mai mult, copilul vine si va spune “mami, vreau sa invat sa cant la pian”? Educatoarea de la gradinita va spune ca aveti un copil cu inclinatii muzicale evidente? Sau pur si simplu ati vrea sa ii oferiti o educatie muzicala copilului?

In oricare dintre situatiile de mai sus apare, in mod firesc, intrebarea “Unde duc copilul sa invete muzica?”

Raspunsul, care apare cel mai rapid in minte, ar fi: la o scoala de muzica sau sa caut un profesor care ofera lectii private.

In realitate, lucrurile sunt putin mai complexe si raspunsul variaza in functie de mai multi factori.

Pentru inceput, putem spune ca in Romania avem mai multe optiuni:

  1. Profesori care predau in privat, fie la ei acasa, fie la elev acasa.
  2. Scoli private de muzica.
  3. Scolile de muzica (valabil doar in Bucuresti) si liceele vocationale (valabil in toate marile orase din Romania).

Ce avantaje si dezavantaje au fiecare dintre cele 3 optiuni?

Profesorul de instrument

Avantaje : poate avea un orar flexibil, costurile pot fi mici (tarifele difera foarte mult de la un profesor la altul), poate fi dispus sa vina la elev acasa, se poate plia usor pe dorintele elevului (sa faca ” de placere” ,adica fara exigente foarte mari), nu se supune unui curriculum strict si unor evaluari periodice specifice. Nu este necesara investitia intr-un instrument performant.

Dezavantaje: profesorii care predau in privat pot avea sau nu o pregatire de specialitate foarte buna (sa fie absolventi de facultate de muzica-la instrumentul pe care il predau si sa aiba eventual si modul pedagogic).

Scolile de muzica

Avantaje: este un cadru organizat, unde ar trebui sa predea profesori cu studii de specialitate, se pot organiza diverse evenimente in care copilul sa fie implicat, poate socializa cu alti copii care au aceeasi pasiune, muzica. Curriculum-ul si cerintele, in general, nu sunt foarte exigente, fiind de cele mai multe ori stabilite in functie de dorintele “clientului” (parinte si copil). Nu este necesara investitia intr-un instrument performant.

Dezvantaje: costurile pot fi destul de ridicate, deplasarea la locatie poate fi complicata, in caz ca elevul isi doreste performanta de inalt nivel, de obicei nu este suficient.

Liceele vocationale

Avantaje: invatamantul este gratuit. La finalizarea studiilor, elevul primeste un certificat de absolvent. Poate face o cariera de muzician mai departe. Toate cursurile de muzica sunt integrate in programul scolar. Nu invata doar instrument, ci multe alte materii de specialitate.

Dezvantaje: programul foarte incarcat, necesitatea investitiei intr-un instrument performant, volumul de teme si munca individuala mult mai mare fata de cei care merg la scoli normale. Nivelul mai “relaxat” la cultura generala, care poate fi o problema, daca pe parcurs elevul se hotaraste sa se mute la o alta scoala.

Cum stim care este optiunea cea mai buna pentru copilul nostru?

La inceput se testeaza aptitudinile copilului-auzul muzical si ritmul. Trebuie stiut ca pentru a face muzica la un nivel avansat, cele doua nu sunt suficiente. Pe langa ele mai trebuie memorie, capacitate de concentrare mare, o motivatie interna puternica, disciplina si o inteligenta emotionala bine dezvoltata. La inceput, aceste calitati poate nu sunt toate foarte vizibile si este greu de estimat daca elevul va putea sau nu face fata ritmului impus de scoala. Din acest motiv, eu as recomanda ca inainte de a alege liceul de muzica sa inceapa studiul instrumentului in particular. In general, in cateva luni, un profesor isi poate da seama care varianta e mai buna pentru copil. Daca se remarca toate calitatile enumerate mai sus, atunci poate face pasul spre liceul de muzica. Daca nu, o scoala privata sau profesor in particular, ar fi cele mai bune optiuni pentru a nu “ucide” in fasa dragostea pentru muzica. Am intalnit, de-a lungul anilor, foarte multe situatii in care copii care au luat note foarte bune la testul de aptitudini inainte de a intra in clasa I la liceul de muzica, nu s-au descurcat prea bine mai departe, pentru ca le lipseau celelalte elemente. In asemenea situatii, studiul instrumentului devine un chin pentru toti cei implicati (copil, parinte, profesor).

Diferenta majora intre primele doua optiuni si liceul de muzica este ca, in cazul celui din urma, cerintele sunt mult mai ridicate si mai stricte. Liceul vocational, fie ca vorbim de muzica, sport, desen sau alt domeniu, presupune studiul intensiv la specialitatea aleasa. In fiecare an exista examene unde trebuie prezentat un anumit repertoriu de un anumit nivel. Acestea sunt obligatorii si implica multa munca din partea elevului si o foarte mare sustinere emotionala si logistica din partea parintilor. In plus, nivelul actual, atat in Romania cat, mai ales, in afara ei, este foarte, foarte ridicat. Este stiut faptul ca, intr-un liceu vocational aproximativ 10-15% fac performanta de inalt nivel si chiar mai putini dintre acestia vor avea, poate, o cariera solistica. Ce se intampla cu restul? Acei copii ar trebui sa dobandeasca o educatie muzicala solida, sa poata discuta/analiza/explica muzica clasica la un nivel decent, ar trebui sa se descurce sa citeasca aproape orice fel de partitura muzicala (chiar si pe cele de dificultate ridicata). La acesti copii, nivelul mediu de a canta la instrument presupune munca sistematica, studiu zilnic acasa, parcurgerea unui repertoriu obligatoriu, cantatul pe scena. Fara consecventa, disciplina si sustinere din partea parintilor este greu de progresat, in special pe termen lung. Din aceste motive, nu as recomanda alegerea liceului de muzica pentru “invatat de placere” .

Sunt cateva intrebari cheie care ne pot ghida in alegerea noastra:

  1. Muzica este hobby sau luam in calcul si performanta?
  2. Cat timp sunteti dispus sa investiti in educatia muzicala? Puteti asista copilul zilnic la studiu, o ora, doua? Majoritatea covarsitoare a copiilor mici ( 99%) au nevoie de sustinere acasa.
  3. Aveti disponibilitatea financiara sa ii cumparati un instrument performant?
  4. Aveti disponibilitatea financiara si a timpului fizic sa mergeti cu copilul la concursuri, la stagii de pregatire, la evenimente culturale?
  5. Daca la aceste intrebari raspunsul este “NU” atunci primele doua optiuni poate ar fi mai potrivite pentru educatia lui muzicala.

George Enescu spunea ” In muzica este nevoie de talent cam 30%, restul de 70% este munca.”

Fiecare copil ar trebui sa invete sa cante la un instrument, sa descopere muzica, sa o iubeasca. Alegand varianta cea mai potrivita pentru copilul nostru, in cunostinta de cauza, avem sanse mari sa crestem un adult sensibil la frumos, empatic, increzator in sine si, de ce nu, un muzician de succes.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *