logo

Campania “O pianina pentru Liceul de Arta “Ion VIdu”

In lunile iunie-iulie 2021, Asociatia Jazz Updates impreuna cu magazinul de instrumente muzicale Soundcreation, Primaria municipiului Timisoara, Still Live, Litens si Liceul de Arta “Ion Vidu” au desfasurat campania “O pianina pentru Liceul de arta “Ion Vidu” cu scopul de a imbunatati conditiile de studiu pentru o parte din elevii care se pregatesc sa devina muzicienii de maine.

In prezent, achizitia unui instrument nou, de calitate, este o mare provocare pentru orice institutie din Romania, datorita costurilor ridicate si a fondurilor insuficiente primite anual astfel ca, un ajutor venit din partea comunitatii inseamna enorm pentru elevi si profesori.

Din anul 2017, de cand predau pian principal la liceul de arta “Ion Vidu”, am lucrat in sala 12 pe o pianina veche, care arata frumos pe exterior, dar care, din punct de vedere tehnic, ar fi trebuit sa fie casata de multa vreme. Clapele extrem de usoare si distantarea nefireasca dintre ele au fost si sunt niste elemente care “saboteaza” progresul elevilor, in special al celor mici, pentru ca lucrand saptamana de saptamana pe un astfel de instrument, ei isi formeaza repere si obiceiuri care nu functioneaza cum trebuie atunci cand sunt pe scena si trebuie sa cante pe un pian de concert (acesta are o mecanica mult mai grea si ,implicit, cere un efort mai mare din partea pianistului). Cu toate aceste inconveniente, ne-am descurcat si am avut rezultate frumoase in ultimii ani. Cu un instrument bun, sunt increzatoare ca pe viitor rezultatele vor fi si mai bune si, sper, copiii vor fi mai motivati sa munceasca mai mult si sa se bucure de muzica ce ia nastere sub degetele lor.

Ce a insemnat aceasta campanie? Implicarea unor oameni din mai multe domenii, care impreuna au reusit sa transforme un vis in realitate. Pe scurt, Asociatia Jazz Updates reprezentata de Alin Rotariu, impreuna cu Soundcreation prin Orsolya Laszlo si Jutas Bakk si pianistul Lucian Ban au venit cu ideea de a dona banii obtinuti din vanzarea biletelor de la concertul de jazz Still Live, pentru achizitionarea unui instrument muzical. Si pentru ca, asa cum va spuneam mai devreme, un pian nou este destul de scump, campaniei i s-a alaturat si compania LITENS, acoperind restul de costuri. Cele doua concerte de jazz sustinute de pianistul Lucian Ban (RO/SUA) alaturi de clarinetistul Louis Sclavis(SUA) si trompetistul Ralph Alessi(SUA) in zilele de 5 si 6 iulie 2021 la Timisoara, in cadrul evenimentului Still Live!, s-au bucurat de mare succes, in ciuda conditiilor impuse de pandemie.

In plus, pe langa aducerea instrumentului nou, am realizat si igienizarea clasei, materialele fiind asigurate de Soundcreation, iar munca realizata de noi. Rezultatul il puteti vedea in pozele de mai jos si in video. Ce pot sa mai spun in plus… ne-am bucurat cu totii vazand cum se transforma spatiul intr-unul mai frumos, mai primitor, mai modern, sub mainile noastre. Acesti oameni au dovedit ca daca exista deschidere si vointa, se pot realiza lucruri extraordinare cu impact pe termen lung. In cazul acestei campanii, investitia in aceasta pianina va ajuta sute de elevi, pentru cel putin 20 de ani de acum incolo, sa isi indeplineasca visul de a devenit muzicieni.

Multumesc Alin Rotariu- Jazz Updates, Orsolya LÁSZLÓ si Jutas Bakk-Soundcreation, Litens, Lucian Ban pentru tot ce ati facut pentru noi!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *