logo

Anul scolar 2016-2017

   Anul scolar 2016-2017 a marcat o noua etapa in viata mea profesionala. A insemnat revenirea in sistemul educational romanesc, dupa o pauza de trei ani, intr-o noua institutie. Multa lume m-a intrebat si inca ma mai intreaba “De ce ai ales sa te muti din capitala in Timisoara?”  Daca privesti din punct de vedere al oportunitatilor, s-ar putea spune ca am facut “un pas inapoi”. Da, Bucurestiul e mare, toata lumea vrea acolo, sa ai un post la liceul care,  de ani buni incoace, este cotat ca primul din tara….nu e putin lucru. Daca privesti lucrurile dintr-o perspectiva mai ancorata in realitate…nu pot spune ca am facut un pas inapoi. Timisoara poate oferi multe perspective si este pe un trend ascendent. Urmatorii cinci ani, cel putin,  vor fi interesanti din punct de vedere cultural ( nu stiam asta cand m-am mutat), pentru ca Timisoara va fi capitala culturala europeana.

            Revenirea in sistem a fost una extrem de incarcata, cu de toate.  In primul rand, atitudinea mea fata de “jobul” de profesor s-a schimbat radical. Daca la inceputul carierei vedeam asta ca singura optiune stabila de a avea o sursa de venit si ca o permanenta lupta de supravietuire , acum s-a schimbat unghiul de vedere. Predatul nu este singura forma de a trai din muzica. As fi putut continua sa cant si sa calatoresc in lume, pe un salariu mult mai atractiv decat imi ofera Romania. Cu toate astea, a aparut constientizarea ca a transmite mai departe cunoasterea pe care am dobandit-o este o datorie nescrisa, fata de noile generatii.  Am ales Romania pentru ca aici avem copii extrem de dotati care au nevoie de directie si de sprijin, in tot haosul asta in care ne aflam ca tara.

In Colegiul National de Arta Ion Vidu din Timisoara am gasit un numar impresionant de elevi cu potential fabulos. Unii si-l folosesc foarte bine, altii inca nu sunt constienti de ce pot si ce perspective pot avea. In general, calitatea umana din aceasta scoala este una foarte buna, atat intre copii cat si intre profesori.  Ce cred ca ar mai putea fi imbunatatit ar fi competitivitatea, comunicarea si organizarea administrativa.

Ca profesor de pian pot sa spun ca am avut anul acesta o clasa foarte buna si ca am fost norocoasa sa am elevi deschisi, cu care am lucrat constructiv.  Munca noastra a dat roade  frumoase, astfel ca cei care au participat la competitii anul asta…au obinut premii I si II.

Daniel Prichici, clasa a V-a a participat la 3 concursuri la care a obtinut premiul I. El  a avut o evolutie spectaculoasa, atat pe scena cat si in munca de zi cu zi, remarcandu-se prin invatarea rapida  si cu usurinta a pieselor. De asemenea, nivelul repertoriului abordat a fost unul ridicat, insemnand un pas mare inainte.

Sarah Prichici, clasa a VII-a a participat la 4 concursuri la care a obtinut premiul II. Evolutia Sarei se caracterizeaza prin stabilitate (pasi mai mici, dar stabili)  si o dezvoltare muzicala frumoasa. Repertoriul abordat a fost o provocare continua prin diversitatea problemelor muzicale ridicate.

Impreuna cu Daniel si Sarah Prichici la Concursul international Modus Vivendi- Deva

Andreea Manea, clasa a XII-a a participat la 3 concursuri, la care a obtinut un premiu I, un premiu II si o mentiune. Andreea este aproape admisa la Facultatea de muzica din Timisoara (pe baza premiului I castigat la concurs). Face parte din categoria elevilor extrem de inzestrati, cu o viteza de invatare fascinanta, de-a dreptul, si o putere de a pune in practica sfaturile muzicale demna de invidiat.

Sebastian Covaci, clasa a VIII-a (l-am preluat in semestrul II), a participat la 2 concursuri unde a obtinut premiul I. Un pianist extrem de talentat, care absoarbe informatiile  usor, rapid si cu placere. Ii prevad un viitor pianistic foarte frumos.

Ioana Barbos, clasa I (nu este inscrisa la Ion Vidu) a avut o evolutie excelenta: 3 concursuri-3 premii I plus un premiu special. Un copil deosebit, talentat, invata cu usurinta si pare ca nimic nu este prea greu pentru ea. ( dificultatea repertoriului a fost cu cel putin 2 ani peste nivelul clasei ei). Placerea ei de a face muzica este contagioasa .

Impreuna cu Ioana Barbos ( premiul I la primul ei concurs) si Andreea Manea ( premiul I care i-a deschis calea catre urmatorul nivel -facultatea)

In calitate de profesor corepetitior am acompaniat flautisti si violonisti la mai multe concursuri, precum si cantareti la violisti la recitaluri din stagiunea muzicala pe care am coordonat-o la libraria La doua Bufnite.

Copiii au participat la toate masterclass-urile organizate in Timisoara, la scoala, precum si la evenimente culturale diverse.

In concluzie, pot sa spun ca primul an a fost unul foarte bun si o confirmare ca nu am gresit intorcandu-ma in Romania. Sunt bucuroasa ca lucrez cu oameni atat de frumosi si sunt optimista pentru viitor.

Multumesc dragi elevi si parinti pentru experientele frumoase!

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *